Όσα πρέπει να ξέρετε για την προστασία της πρώτης κατοικίας | Ανοίγει η πλατφόρμα για αιτήσεις

Ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων. Έξι μήνες το περιθώριο των δανειοληπτών. Ποιοι μπορούν να υπαχθούν. Ποιο είναι το ύψος της επιδότησης της δόσης από το δημόσιο. Οι όροι και οι προϋποθέσεις.

Από τη Δευτέρα 1η Ιουλίου έως και την τελευταία ημέρα του χρόνου, μπορούν οι «κόκκινοι» δανειολήπτες να αιτηθούν και να πετύχουν την προστασία της πρώτης κατοικίας τους. Ωστόσο, βάσει του νόμου 4605/2019, την πρώτη κατοικία τους, δεν θα μπορέσουν να σώσουν όλοι οι δανειολήπτες και ειδικά οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, καθώς τα όρια ως προς το ύψος της αξίας του ακινήτου, του εισοδήματος και της λοιπής ακίνητης και κινητής περιουσίας είναι συγκεκριμένα και «σφιχτά».

Σφιχτοί βεβαίως, είναι και οι έλεγχοι, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση, για την υπαγωγή στο νόμο, είναι η άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου.

Μεγάλη καινοτομία του νέου προσωρινού πλαισίου, καθώς στη συνέχεια θα αντικατασταθεί από ένα ενιαίο πτωχευτικό δίκαιο για τα φυσικά πρόσωπα, είναι η συνεισφορά του δημοσίου, η οποία στις περιπτώσεις πραγματικά οικονομικά αδυνάμων δανειοληπτών, μπορεί να φθάσει έως το μισό της δόσης.

Απάντηση