Τουρκικό ΥΠΕΞ | Η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης μη αναγνωρίζοντας τους μουφτήδες

O εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Χάμι Άκσοϊ δήλωσε πως η Ελλάδα με το προεδρικό διάταγμα που περιέχει τροπολογίες σχετικά με τις μουφτείες παραβιάζει την Συνθήκη της Λωζάνης.

Σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε ερωτηθείς σχετικά με το θέμα ο κ. Άκσοϊ δήλωσε πως το προεδρικό διάταγμα το οποίο ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2018 και το οποίο προκάλεσε την «δικαιολογημένη και έντονη» αντίδραση της Τουρκικής Μειονότητας αψηφά τα δικαιώματα βάσει της αμοιβαιότητας της Τουρκικής Μειονότητας στην Ελλάδα, τα οποία εγγυάται η Συνθήκη της Λωζάνης.

Ο κ. Άκσοϊ επισήμανε το γεγονός ότι με το προεδρικό διάταγμα εξαλείφεται η αυτονομία του θεσμού της μουφτείας και ο θεσμός αυτός μετατρέπεται σε ένα απλό δημόσιο ίδρυμα και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα μη αναγνωρίζοντας τους εκλεγμένους από την Τουρκική Μειονότητα μουφτήδες παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης».

πηγή | real.gr

Αφού σημείωσε πως το προεδρικό διάταγμα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Τουρκική Μειονότητα στην Ελλάδα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε:

«Αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να αναγνωρίσει τους νόμιμους μουφτήδες που εξέλεξε η μειονότητα και να διορθώσει το λάθος να επιβάλλει τους παράνομους διορισμένους μουφτήδες. Επίσης η προσμονή μας από την Ελλάδα είναι να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σχετικά με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις τις οποίες απαγόρευσε επειδή υπάρχει η λέξη «τουρκική» στις ονομασίες τους, να διασφαλίσει να έχει η μειονότητα πλήρη δικαίωμα λόγου στις διοικήσεις των βακουφιών και τις βακουφικές περιουσίες, να αποκαταστήσει την υπηκοότητα των μελών της μειονότητας, οι υπηκοότητες των οποίων αφαιρέθηκαν βάση του άρθρου 19 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, το οποίο καταργήθηκε, από την άλλη να εκπληρώσει τα αιτήματα για άνοιγμα μειονοτικών νηπιαγωγείων και μειονοτικών σχολείων σε άλλες βαθμίδες».

Απάντηση