Ο «Πορθητής» τρυπά την Κύπρο | Ξέφρενες οι προκλήσεις των Τούρκων παρά τις προειδοποιήσεις της ΕΕ

Απτόητη η Αγκυρα, παρά τις προειδοποιήσεις της ΕΕ, συνεχίζει να προκαλεί βάζοντας τρυπάνι στα ανοιχτά της βορειοανατολικής Κύπρου.

Οπως ανακοίνωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu επικαλούμενο τον Τούρκο αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι, το τουρκικό γεωτρύπανο Πορθητής (Φατίχ) ξεκιίησε τις δραστηριότητες γεώτρησης.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα marine traffic η οποία καταγράφει τις μετακινήσεις των πλοίων διεθνώς το «Φατίχ» βρισκόταν χθες ανοιχτά της Καρπασίας με κατεύθυνση την Αμμόχωστο.

Το άλλο τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο, το Γιαβούζ, βρίσκεται στα ανοικτά της δυτικής ακτής της Κύπρου.

Την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ είχε δηλώσει ότι το «Φατίχ» βρισκόταν στο λιμάνι της Μερσίνας για ανεφοδιασμό και εργασίες συντήρησης και επρόκειτο να επιστρέψει στα ανοιχτά της Κύπρου για νέα γεώτρηση.

Η ενέργεια αυτή της τουρκικής πλευράς σημειώνεται παρά τις προειδοποιήσεις από την Ε.Ε. προς την Αγκυρα να αποσυρθεί.

Οι προειδοποιήσεις της ΕΕ
Ειδικότερα, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων υιοθέτησε ομόφωνα πριν από λίγες ημέρες κυρώσεις εναντίον φυσικών προσώπων και εταιρειών που εμπλέκονται σε παράνομες γεωτρήσεις και δραστηριότητες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, οι κυρώσεις περιλαμβάνουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς, δέσμευση λογαριασμών, αλλά και απαγόρευση μεταφοράς κεφαλαίων από Ευρωπαίους πολίτες σε φυσικά πρόσωπα και εταιρείες οι οποίες θα κριθούν αναμεμειγμένες στις γεωτρήσεις. «Οι κυρώσεις θα συνίστανται στην απαγόρευση της μετάβασης των προσώπων στην Ε.Ε. και στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των προσώπων και των οντοτήτων. Επιπλέον, θα απαγορεύεται σε πρόσωπα και οντότητες της Ε.Ε. να θέτουν κεφάλαια στη διάθεση όσων περιλαμβάνονται στους καταλόγους των κυρώσεων», έλεγε ρητώς η ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη λήξη του συμβουλίου.

Τα μέτρα αφορούν φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα ή εμπλέκονται μεταξύ άλλων με τον σχεδιασμό, την προετοιμασία, τη συμμετοχή ή ακόμα και την παροχή βοήθειας σε δραστηριότητες γεώτρησης για εξερεύνηση και παραγωγή υδρογονανθράκων χωρίς να έχουν εξουσιοδοτηθεί από την Κύπρο.

Οι αποφάσεις της Ε.Ε. προκάλεσαν την αντίδραση της Αγκυρας, η οποία μέσω γραπτού ανακοινωθέντος του υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις ερευνητικές δραστηριότητές της και τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Απάντηση