Νέα εργασιακή αναταραχή στα Λιπάσματα της Καβάλας – Τι λέει το ψήφισμα των φορέων (βίντεο)

Αντιμέτωποι με εργοδοτικές πιέσεις και διλήμματα έρχονται για άλλη μία φορά οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο λιπασμάτων της ELFE, στην Καβάλα. Αυτή τη φορά η εργοδοσία ζητά με επιστολή-τελεσίγραφο από τους εργαζόμενους του εργοστασίου να υπογράψουν νέες συμβάσεις δανεισμού εργαζόμενου σε τρίτη εταιρεία που θα λειτουργήσει εντός του εργοστασίου.

Η εργοδοσία ισχυρίζεται μάλιστα πως η πρόταση εντάσσεται στο πλαίσιο εξυγίανσης της επιχείρησης. Στην επιστολή, που υπογράφεται από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας , γίνεται ξεκάθαρο προς τους εργαζόμενους ότι ο μόνος τρόπος για να συνεχίσουν να εργάζονται στον χώρο του εργοστασίου είναι ως δανειζόμενοι εργάτες.

Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος του εργοστασίου, η ELFE δεν διατηρεί καμιά παραγωγική δραστηριότητα στον χώρο του εργοστασίου και οι συμφωνημένες τριμερείς συμβάσεις δανεισμού είναι ο μόνος δρόμος για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εργασιακή τους σχέση με την εταιρεία.

O πρόεδρος των εργαζομένων στα λιπάσματα Καβάλας, Νίκος Βογιατζίδης, ο καταγγέλει τις συγκεκριμένες πρακτικές, καθώς η ELFE προσπαθεί να εξαναγκάσει τους εργαζόμενους να υπογράψουν καινούργιες συμβάσεις, αγνοώντας την υπάρχουσα σύμβαση εργασίας που έχουν υπογράψει με τις τρεις εταιρείες οι οποίες δραστηροποιούνται μέσα στο εργοστάσιο.

Θέση πήρε η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ , Τάνια Ελευθεριάδου, η οποία υπήρξε για χρόνια η δικηγόρος των εργαζομένων στα λιπάσματα. Στη σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε την επομένη της Πρωτοχρονιάς κάνει λόγο για παρανοϊκές και αρρωστημένες καταστάσεις, που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από κανένα υγιές επιχειρηματικό πλάνο ή σχεδιασμό. Οπως καταγγέλλει, δεκάδες εργαζόμενοι στο εργοστάσιο δεν μπόρεσαν να πάνε στην εργασία τους γιατί τους εμπόδισε εταιρεία security και μάλιστα χωρίς καμία προειδοποίηση.

«Στοπ» στην είσοδο
Οπως αναφέρει η κ. Ελευθεριάδου, η εταιρεία security που βρίσκεται στο εργοστάσιο σταμάτησε στην είσοδο εργαζόμενους και τους ενημέρωσε ότι δεν εργάζονται πια στο εργοστάσιο και ότι μια «νέα» εταιρεία ανέλαβε ξαφνικά τη λειτουργία του. Σύμφωνα με τη βουλευτίνα, οι εκατοντάδες εργαζόμενοι, έρμαιο των εργοδοτικών ορέξεων και επιδιώξεων, αναγκάζονται να υπογράψουν συμβάσεις δανεισμού ή συμβάσεις ορισμένου χρόνου με τη «νέα» εταιρεία, αλλιώς θα σταματήσουν να εργάζονται.

Η βουλευτίνα επιρρίπτει ευθύνες στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη που για άλλη μια φορά δεν υπολογίζει ούτε δικαστικές αποφάσεις, ούτε συμφωνητικά, ούτε τον ίδιο τον νόμο. Και ζητά από τους φορείς της Καβάλας να πάρουν θέση για τους εκατοντάδες εργαζόμενους οικογενειάρχες, αρκετοί από τους οποίους στερήθηκαν το 2016 την υγεία τους, την οικογενειακή τους γαλήνη, τη δυνατότητα να προγραμματίσουν τη ζωή τους.

Το ψήφισμα στο δημαρχείο 

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Καβάλας, την Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020, μεταξύ θεσμικών φορέων της πόλης και αφού αναλύθηκε η ιδιότυπη κατάσταση που εδώ και 4 χρόνια επικρατεί στην Λιπασματοβιομηχανία Ν. Καρβάλης, άπαντες οι παρευρισκόμενοι φορείς συμφωνούμε ομόφωνα στο ότι άμεσα πρέπει να επιβληθεί τόσο η νομιμότητα και η διαφάνεια στον τρόπο λειτουργίας του εργοστασίου, όσο και ο σεβασμός των εργασιακών δικαιωμάτων του απασχολούμενου προσωπικού.

Προς το σκοπό αυτό, όλοι οι παριστάμενοι και υπογράφοντες το παρόν ψήφισμα δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να ανεχτούμε τις αντεργατικές επιχειρηματικές τακτικές που μετέρχεται ο κ. Λαυρεντιάδης, οι οποίες καταργούν κάθε έννοια νομιμότητας. Του απευθύνουμε αυστηρό μήνυμα και τον προειδοποιούμε ότι απέναντι του θα βρει το σύνολο των πολιτών της Καβάλας, ενώ είμαστε διατεθειμένοι να θέσουμε τέρμα στην ασυδοσία και τον εμπαιγμό.

Στο πλαίσιο αυτό απευθύνουμε ηχηρό αίτημα παρέμβασης στην Κεντρική Διοίκηση, η οποία οφείλει δια των ελεγκτικών της μηχανισμών να εποπτεύσει τον τρόπο λειτουργίας της βαριάς βιομηχανίας που λειτουργεί δίπλα στα σπίτια μας, η εκμετάλλευση της οποίας τα τελευταία χρόνια έχει εγκαταλειφθεί σε παρένθετες εταιρείες.

Τέλος, κοινό τόπο αποτελεί ότι άμεση πρέπει να είναι η παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο φέρει βαρύτατη ευθύνη για την ανοχή που επιδεικνύει σε προδήλως παράνομες συμπεριφορές, ενώ έστω και τώρα οφείλει να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα το όλο ζήτημα, προκειμένου να βγάλει από το καθεστώς ομηρείας το προσωπικό του εργοστασίου, το οποίο παρανόμως υποχρεούται να απασχολείται είτε με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, είτε με συμβάσεις δανεισμού σε νεοεμφανιζόμενες κάθε φορά εταιρείες, με στόχο την απεμπόληση των δικαιωμάτων τους.

Κλείνοντας, άπαντες δηλώνουμε ότι οποιαδήποτε ουδετερότητα ή ολιγωρία μόνο ως συγκάλυψη μπορεί να εκληφθεί, ενώ οι φορείς της πόλης δηλώνουμε ότι το θέμα της Λιπασματοβιομηχανίας Καβάλας μας αφορά όλους και απαιτούμε άμεσα οριστική λύση.

Απάντηση