Κλιμακώνεται ο πόλεμος στη Συρία: Η Τουρκία συνεχίζει να σφυροκοπά – Συμμαχία Κούρδων με Άσαντ

Σε εξέλιξη για έκτη συνεχή ημέρα βρίσκονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας με την ονομασία «Πηγή Ειρήνης» εναντίον Κούρδων μαχητών στα βόρεια τμήματα της Συρίας, ενώ νέα δεδομένα δημιουργεί η επίτευξη συμφωνίας με τη Δαμασκό για την ανάπτυξη του συριακού στρατού κατά μήκος της τουρκοσυριακής μεθορίου.

Πηγή: sigmalive.com
Για να αντιμετωπιστεί η τουρκική επίθεση και να εμποδιστεί η συνέχισή της, πετύχαμε συμφωνία με τη συριακή κυβέρνηση για την ανάπτυξη του στρατού κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων, με στόχο την υποστήριξη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, αναφέρεται σε ανακοίνωση της κουρδικής ηγεσίας.

Ο συριακός στρατός άρχισε να αναπτύσσει δυνάμεις στα μέτωπα της βόρειας Συρίας «για να αντιμετωπίσει την τουρκική επίθεση» στο συριακό έδαφος, μετέδωσαν τα κρατικά ΜΜΕ της Συρίας, χωρίς να διευκρινίσουν τις ζώνες ανάπτυξης των δυνάμεων της Δαμασκού.

Στο μεταξύ το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία θα εξετάσει σήμερα το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., που θα συνέλθει στο Λουξεμβούργο, με στόχο να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν. Τα μέλη της Ε.Ε. καταδικάζουν την επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία και αναμένεται να συζητήσουν και πιθανές κυρώσεις. Ήδη, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Νορβηγία και Φινλανδία ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τις εξαγωγές προς την Τουρκία παντός είδους πολεμικού υλικού, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο της επίθεσης στη Συρία.

«Οτιδήποτε και αν κάνουν οι σύμμαχοί μας, ακόμη και αν επιβληθεί εμπάργκο, δεν θα υποχωρήσουμε για κανέναν λόγο», απαντά ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, εκτός από την τουρκική επιχείρηση στη Συρία, θα τεθεί και η συνέχιση των παράνομων ενεργειών στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την ίδια ώρα ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προανήγγειλε μέσω twitter ισχυρές κυρώσεις κατά των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στη βορειοανατολική Συρία, εκ των οποίων ολοένα και περισσότεροι διαμένουν προσωρινά σε καταφύγια και σχολεία, μετά την έναρξη αυτήν την εβδομάδα της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στην περιοχή.

Τουλάχιστον 26 άμαχοι σκοτώθηκαν την Κυριακή στη βόρεια Συρία από τους βομβαρδισμούς και τα πυρά των τουρκικών δυνάμεων και των Σύρων συμμάχων τους στην περιοχή, σύμφωνα με νέο απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Απάντηση