ΕΕ: Επιπλέον 663 εκατ. ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία

H Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα ότι κινητοποιεί €663 εκατ. ανθρωπιστικής βοήθειας για τη συνέχιση μεγάλων έργων στο πλαίσιο της διευκόλυνσης της ΕΕ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, εκ των οποίων € 600 εκατομμύρια θα εξασφαλίσουν τη συνέχεια του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας έκτακτης ανάγκης (ESSN) και τα υπόλοιπα κονδύλια θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν σχέδια στους τομείς της εκπαίδευσης και των βασικών υπηρεσιών, όπως η υγειονομική περίθαλψη.

Η Κομισιόν υπενθυμίζει ότι “μέσω της συνέχισης του προγράμματος ESSN, οι πλέον ευάλωτοι πρόσφυγες στην Τουρκία θα συνεχίσουν να λαμβάνουν μηνιαία οικονομική βοήθεια μέσω ειδικής χρεωστικής κάρτας”, για να μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, όπως τα τρόφιμα και ενοίκια, ενώ ταυτόχρονα ενσωματώνονται στην τοπική οικονομία και την κοινωνία.

Η κοινοτική χρηματοδότηση θα εξασφαλίσει επίσης ότι πάνω από μισό εκατομμύριο παιδιά προσφύγων θα παρακολουθούν τακτικά μαθήματα σε σχολεία και επίσης θα βοηθήσουν περίπου 20.000 μαθητές εκτός σχολείου μπουν στην εκπαιδευτική διαδικασία. Επιπλέον υποστήριξη, όπως η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και προστασίας, θα συνεχιστεί επίσης.

Η Κομισιόν τονίζει ότι “όλες οι ανθρωπιστικές χρηματοδοτήσεις της ΕΕ παρακολουθούνται αυστηρά, παρέχονται αποκλειστικά στους ανθρωπιστικούς εταίρους και οι δικαιούχοι των σχεδίων είναι γνωστοί.”

Ο Χρήστος Στυλιανίδης, Επίτροπος αρμόδιος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, δήλωσε σχετικά ότι η στήριξη της ΕΕ έχει επηρεάσει πραγματικά τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Τουρκία.

“Χάρη στην υποστήριξη της ΕΕ, περίπου 1,7 εκατομμύρια πρόσφυγες μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες και πάνω από μισό εκατομμύριο παιδιά πρόσφυγες πηγαίνουν στο σχολείο. Αυτά τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους”, τόνισε, σημειώνοντας ότι η ΕΕ δεσμεύεται να συνεχίσει να εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας.

Απάντηση