«Βόμβα» από τα Σκόπια | «Υπάρχει τρόπος να ονομαστούμε ξανά ‘Μακεδονία’»

«Υπάρχει τρόπος να επανέλθει η παλαιά ονομασία «Μακεδονία» στη χώρα», δήλωσε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Die Frankfurter Allgemeine Zeitung» ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, επί κυβέρνησης Νίκολα Γκρούεφσκι, Αντόνιο Μιλόσοσκι, επισημαίνοντας πως η διαδικασία διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι «κλινικά νεκρή» και οι ελπίδες της χώρας για ένταξη στην ΕΕ έχουν αποδυναμωθεί.

Στην ερώτηση εάν το αντιπολιτευόμενο σήμερα VMRO-DPMNE, που συνεχίζει ν΄ αποκαλεί με τον όρο «Μακεδονία» τη χώρα, κερδίσει τις πρόωρες εκλογές του επόμενου Απριλίου, επιχειρήσει να επαναφέρει την παλαιά συνταγματική ονομασία, ο Μιλόσοσκι εμφανίστηκε κατηγορηματικός:

«Υπάρχουν τρόποι για να επιστρέψει το παλιό συνταγματικό όνομα της χώρας μας.

»Ωστόσο, όλα αυτά είναι περίπλοκα. Μια πιθανότητα είναι το Συνταγματικό μας Δικαστήριο να κηρύξει τη συμφωνία με την Ελλάδα άκυρη.

»Αυτό μπορεί να γίνει με βάση το δημοψήφισμα που περασμένου έτους, το οποίο δεν είχε την απαιτούμενη συμμετοχή για να αφαιρεθεί το παλιό όνομα» δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, παρουσιάζοντας και άλλον τρόπο προκειμένου να επανέλθει το προηγούμενο Σύνταγμα:

«Τα μέλη του Κοινοβουλίου μας ψήφισαν για να αλλάξει το όνομα υπό πίεση, απειλές, εκβιασμούς, ενάντια στην ελεύθερη βούληση τους.

»Απειλήθηκαν με φυλάκιση από την Ειδική Εισαγγελία και τους δικαστές της κυβέρνησης εάν δεν υποστήριζαν την αλλαγή του ονόματος.

»Εάν βρουν το θάρρος και το μαρτυρήσουν δημόσια και να απευθυνθούν στην Εισαγγελία μετά την αλλαγή της κυβέρνησης, θα δώσουν το δικαίωμα στο Κοινοβούλιο με πλειοψηφία των δύο τρίτων να επαναφέρει την παλιά ονομασία στο Σύνταγμα».

Το γαλλικό βέτο
Σχολιάζοντας το γαλλικό βέτο στην έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την Ε.Ε., επεσήμανε πως οι πολίτες σύρθηκαν σε μία συμφωνία με την Ελλάδα με «πρωτοφανείς παραχωρήσεις», που εγγυόταν την ένταξη στην Ε.Ε.

Μια διαδικασία που τελικά, σύμφωνα με τον ίδιο, αποκλείεται για την επόμενη δεκαετία.

«Η υπογραφή μιας σημαντικής συμφωνίας χωρίς να δίνεται προσοχή σε ισχυρές εγγυήσεις είναι σαν να δεχόμαστε ακρωτηριασμό του ποδιού χωρίς πρώτα να έχουμε μια δεύτερη και τρίτη γνώμη από άλλους γιατρούς.

»Εάν κάνετε αυτό το λάθος, το πόδι σας χάνεται, ανεξάρτητα το πόσο καιρό θα ουρλιάζετε μετά.

»Δυστυχώς η κυβέρνηση έκανε αυτό το λάθος.

»Υπέγραψε μια συμφωνία με την Ελλάδα με την οποία η «Μακεδονία» έκανε πρωτοφανείς παραχωρήσεις.

»Οι πολίτες της χώρας μας χειραγωγήθηκαν: πείστηκαν ότι μια τέτοια συμφωνία θα εγγυόνταν την ένταξή μας στην ΕΕ.

»Αυτή ήταν η προπαγάνδα πριν από το δημοψήφισμα της αλλαγής του ονόματος.

»Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η Γαλλία και ορισμένες άλλες χώρες δεν θεωρούν τη διεύρυνση ως προτεραιότητα, αλλά ως επιβάρυνση.

»Σε τέτοιες περιπτώσεις, η πλήρης ένταξη στην ΕΕ αποκλείεται κατά την επόμενη δεκαετία -ίσως και περισσότερο» τόνισε.

Οι γείτονες αποκαλούν τη χώρα «Μακεδονία»
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του εθνικιστή Νίκολα Γκρούεφσκι, κατέληξε στη γερμανική εφημερίδα πως οι γείτονες θα συνεχίσουν ν’ αποκαλούν τη χώρα «Μακεδονία» λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Έτσι, το έχουν συνηθίσει ιστορικά και, σύμφωνα με το δικαίωμά τους στην έκφραση, δεν μπορούν να τους εμποδίσουν.

»Οι όποιες επιβαλλόμενες αποφάσεις δεν θα περάσουν στη βούληση των πολιτών».

Απάντηση