Βανδάλισαν πινακίδα αγάλματος του Μ. Αλεξάνδρου στα Σκόπια που εξηγεί την ελληνικότητά του

Στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών οι Σκοπιανοί προχώρησαν σε αλλαγή στην πινακίδα που βρίσκεται στη βάση του αγάλματος του Μεγάλου Αλέξανδρου στο κέντρο της πόλης, τονίζοντας πως πρόκειται για φυσιογνωμία που ανήκει στην αρχαία ελληνική ιστορία.

Ωστόσο κάποιοι βάνδαλοι κατέστρεψαν την πινακίδα, αλλά οι Αρχές την αποκατέστησαν, στο πλαίσιο της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Λίγες ώρες μετά τον βανδαλισμό της πινακίδας στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι Αρχές στα Σκόπια τοποθέτησαν καινούριες, στις οποίες υπογραμμίζεται πως πρόκειται για ιστορική προσωπικότητα που ανήκει στην αρχαία ελληνική Ιστορία.

Η πινακίδα τοποθετήθηκε την Πέμπτη, στο πλαίσιο της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, προκαλώντας αντιδράσεις εθνικιστών που κατηγορούν την Κυβέρνηση Ζάεφ για “ξεπούλημα” της Ιστορίας της γειτονικής χώρας.

Στην τρίγλωσση πινακίδα που τοποθετήθηκε στη βάση του αγάλματος, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων αναγράφεται το εξής μήνυμα: «Προς τιμήν του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ιστορικού προσώπου που ανήκει στην αρχαία ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό, καθώς και στην παγκόσμια πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά. Παρουσιάζεται ως έφιππος πολεμιστής».

Το γεγονός σχολίασε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κάνοντας λόγο για πράξη φιλίας των λαών και χτύπημα του αλυτρωτισμού καθώς και για απάντηση σε όσους τον έβρισαν: Σήμερα μπήκε στα Σκόπια κάτω από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου η πινακίδα που λέει ότι ο Μ.Αλέξανδρος είναι Έλληνας ήρωας που ανήκει στην ιστορία των αρχαίων Ελλήνων. Πρόκειται για άλλη μια πράξη φιλίας των λαών και χτυπήματος του αλυτρωτισμού. Απάντηση σε όσους με έβρισαν”.

Απάντηση