Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία για το μεταναστευτικό: Να αναλάβει τις ευθύνες της, να ελέγξει τις ροές

Tην ξεκάθαρη θέση ότι η χώρα βρίσκεται ενώπιον μεταναστευτικού ζητήματος και όχι προσφυγικών ροών εξέφρασε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης γνωστοποιώντας ότι πρώτος στόχος είναι η ανακούφιση του Αιγαίου. “Το οφείλουμε στους νησιώτες μας. Περισσότεροι από 20.000 αιτούντες άσυλο θα μετακινηθούν σε 10 περιφέρειες της ενδοχώρας” είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του γραμματέα του ΜΕΡΑ 25 Γιάνη Βαρουφάκη ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η πλειονότητα όσων μπαίνουν στη χώρα έχουν προφίλ οικονομικού μετανάστη και εξειδικεύοντας τόνισε: “Το 2015 οι Σύροι που έφευγαν για να γλυτώσουν τον πόλεμο αντιπροσώπευαν το 75% των εισερχομένων: Ήταν προφανώς πρόσφυγες. Σήμερα, όμως, Σύροι είναι μόνο δύο στους 10. Το 50% είναι Αφγανοί και Πακιστανοί, που μετακινούνται από διακινητές, καθώς και μετανάστες από τη Σομαλία ή το Κονγκό. Με άλλα λόγια, η πλειονότητα όσων μπαίνουν στην Ελλάδα έχουν προφίλ οικονομικού μετανάστη και όχι πρόσφυγα”.

Ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην απελθούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση του ζητήματος λέγοντας ότι ένα πρόβλημα στην αρχή του αντιμετωπίζεται πολύ ευκολότερα από όσο όταν αυτό έχει πλέον γιγαντωθεί. Σε αυστηρό τόνο είπε ότι δεν μπορούν να ασκούν κριτική εκ των υστέρων εκείνοι που για καιρό το πυροδότησαν -είτε από ανικανότητα είτε από ιδεοληψία παραθέτοντας τρεις αριθμούς:

– Επί 4 χρόνια, επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία μόλις 1.806 άτομα. Η νέα κυβέρνηση παρέλαβε 69.387 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου με βάση τα στοιχεία του Αυγούστου

-Επί μία ολόκληρη 4ετία, απορροφήθηκε μόνο το 22% των πόρων. Για να ανέβει, αμέσως μετά τις εκλογές, στο 35% με στόχο το 50% έως το τέλος του 2020!

-Διασπάθιση χρήματος. 1,4 δις ευρώ εξαερώθηκαν με τη διαδικασία των έκτακτων επιχορηγήσεων την προηγούμενη περίοδο.

Συνεχίζοντας την επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για αποτυχημένη και τυχοδιωκτική πολιτική που ακολουθήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

“Μία πολιτική μηδενικής προστασίας των συνόρων και χλευασμού κάθε αγωνίας για την κατάσταση στο Αιγαίο και στον Έβρο. Αδράνειας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Υποκρισίας απέναντι στον ανθρώπινο πόνο για κομματικά οφέλη. Και πρωτοφανούς ανεπάρκειας, που οδήγησε σε σκηνές, όπως της Ειδομένης ή της Μόριας οι οποίες μας εξέθεσαν διεθνώς. Όσοι διέρρηξαν, συνεπώς, κάθε έννοια κυβερνητικής ευθύνης, αλλά και ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ας πάψουν να παριστάνουν τους τιμητές. Είναι καιρός για αυτοκριτική” είπε.

Ο πρωθυπουργός ανέλυσε τις κινήσεις στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση , μιλώντας για ένταση ελέγχου στα σύνορα, επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και τέλος στην αναρχία και την παραβατικότητα στο στάδιο της υποδοχής.

“Προβλέπουμε για πρώτη φορά πως σε περίπτωση που οι αλλοδαποί κατά την υποδοχή δεν συμμορφώνονται προς τις αποφάσεις μεταφοράς τους σε άλλες δομές τεκμαίρεται ότι δεν επιθυμούν την προστασία και παραπέμπονται σε διαδικασίες επιστροφής. Στόχος μας να μην μπουν καθόλου στο σύστημα όσοι εξαρχής ακόμα και πριν την καταγραφή τους δεν συμμορφώνονται” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Στόχος της κυβέρνησης -είπε ο πρωθυπουργός- είναι, οι επιστροφές στην Τουρκία και οι επαναπροωθήσεις να φτάσουν τις 10.000 μέσα στο 2020. “Κυρίως, όμως, δίνουμε βάρος στην ανακούφιση του Αιγαίου. Το οφείλουμε στους νησιώτες μας, που δοκιμάζονται εδώ και χρόνια. Έτσι, περισσότεροι από 20.000 αιτούντες άσυλο θα μετακινηθούν σε 10 περιφέρειες της ενδοχώρας. Ήδη, το Υπουργεία Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη εκπονούν σχετικό σχέδιο. Όπως και για την εγκατάστασή τους σε υποδομές και συνθήκες αξιοπρεπείς” είπε.

«Και οι στόχοι μας εδώ είναι δύο: να δεχθεί η Τουρκία επιστροφές και από την ενδοχώρα και να αναγνωριστεί ως χώρα πρώτου ασύλου για εθνικότητες, όπως οι υποσαχάριοι ή μέρος του Αφγανιστάν.Η Τουρκία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τις ροές στο Αιγαίο και δεν επιτρέπεται να δίνει την εντύπωση ότι εκμεταλλεύεται το ζήτημα αυτό για τις δικές της γεωπολιτικές επιδιώξεις.

Κλείνοντας την πρωτολογία του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στόχος είναι η καλύτερη προστασία των συνόρων και ότι το Μεταναστευτικό δεν ήλθε για να φύγει. “Η Ευρώπη αποτελεί «μαγνήτη» μετακίνησης από Ασία και Αφρική. Το φαινόμενο, λοιπόν, θα συνεχιστεί και πιθανότατα θα ενταθεί. Γι’ αυτό χρειάζεται ενότητα, ωριμότητα και σχέδιο, ώστε να αντιμετωπιστεί γόνιμα” είπε.
Από την πλευρά του ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ντρέπεται για τη Μόρια και για τον τρόπο με τον οποίον χειριζόμαστε το προσφυγικό. “Είναι αναπόφευκτες οι φωτιές όταν στοιβάζεις τόσο κόσμο σε τέτοιες συνθήκες” είπε ο κ. Βαρουφάκης προτείνοντας μικρές δομές ώστε οι οικογένειες να ενταχθούν στις τοπικές κοινωνίες.

Στη δευτερολογία του ο κ. Βαρουφάκης απευθύνθηκε στον κ. Μητσοτάκη λέγοντας ότι δεν συμφωνεί με τον διαχωρισμό πρόσφυγα και μετανάστη: “ Για εμάς ένας κατατρεγμένος, μια οικογένεια που έχει αλιευθεί στα παράλια , έχει περάσει όλο αυτό με κίνδυνο της ζωής τους επειδή φοβούνται τις σφαίς ή την πείνα δεν είναι κάτι διαφορετικό από έναν πρόσφυγα” είπε.

Ο πρωθυπουργός επέμεινε στον διαχωρισμό κατηγορώντας τον κ. Βαρουφάκη ότι αγνοεί παντελώς τους θεμελιώδεις κανόνες διεθνούς δικαίου. “Ο ίδιος ο ΟΗΕ κάνει τον διαχωρισμό. Επικαλούμαστε την οικονομική ανέχεια κάποιου για να μπορέσουμε να υποδεχθούμε τους πάντες στη χώρα χωρίς έλεγχο;

Με αυτή την κυβέρνηση δεν υπάρχει καμία περίπτωση να εφαρμοστεί αυτή η πολιτική” είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: “Ούτε φράχτες θέλουμε, ούτε τείχη. Κανόνες θέλουμε. Και μέσω των κανόνων ένα κυρίαρχο κράτος φυλάσσει τα σύνορά του. Δεν φοβάμαι τους πρόσφυγες ως μια δύναμη η οποία θα μπολιάσει την ελληνική κοινωνία” είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Εν μέσω μάλιστα θερμών χειροκροτημάτων από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι για όσους πρόσφυγες επιλέξουν να μείνουν στη χώρα τα παιδιά τους θα πρέπει και θα τους δοθεί κάθε δυνατότητα τα παιδιά τους να νιώθουν Έλληνες. “Πρέπει να πάνε σε σχολεια. Κι αν είναι άριστοι μαθητές να σηκώσουν και τη σημαία . Χαίρομαι όταν πηγαίνω σε παρελάσεις και βλέπω μια κοινωνία να μετατρέπεται σε πολυπολιτισμική. Δεν αμφισβητείται η εθνική μας ακεραιότητα με αυτό τον τρόπο.Σας ενημερώνω όμως ότι υπάρχει ζήτημα εθνικής ασφάλειας. Δεν θέλω να επεκταθώ. Όταν μπαίνουν χωρίς έλεγχο 25χρονοι νέοι, μόνοι , με αρκετά χρήματα από περίεργες περιοχές περιοχές και δεν φαίνονται και πολύ κατατρεγμένοι είναι ένα θέμα” είπε.

Πληροφορίες real.gr

Απάντηση