Άλεξ/πόλης Άνθιμος προς Κεραμέως: Τα σχολεία δεν χρειάζονται κατηχητές αλλά καθηγητές

Mια ψύχραιμη αποτίμηση της απόφασης του ΣτΕ για το μάθημα των θρησκευτικών κάνει ο Μητοπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, διαμηνύοντας πως «τα σχολεία μας δεν χρειάζονται ούτε κατηχητές ούτε απολογητές».

«Η απόφαση του ΣτΕ ανήκει πλέον στην ιστορία. Τώρα η ευθύνη βρίσκεται και πάλι στα χέρια εκείνων των θεσμών που δεν κατάφεραν να βρουν τις λύσεις μέσα από έναν ειλικρινή και ψύχραιμο διάλογο στη βάση της επιστήμης της Θεολογίας και της Παιδαγωγικής με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στα δικαστήρια. Το πώς θα λειτουργήσει στην πράξη η απόφαση του ΣτΕ θα εξαρτηθεί από το πώς θα εφαρμοστεί. Πολιτεία, Εκκλησία και Θεολόγοι μπορούν και πρέπει να διασώσουν ένα μάθημα θρησκευτικών που θα σέβεται την θρησκευτική παράδοση του τόπου, θα ανταποκρίνεται στα σύγχρονα παιδαγωγικά και επιστημονικά πρότυπα και δεν θα στοχεύει στην κατήχηση αλλά στην παροχή γνώσης για την πίστη της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων που έχει διαμορφώσει καθοριστικά τον ελληνικό πολιτισμό και την ταυτότητα του έθνους μας», σημειώνει ο Μητροπολίτης Άνθιμος.

Ο γνωστός για τις προοδευτικές του τοποθετήσεις Μητροπολίτης, καλεί επίσης την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως να πάρει αποφάσεις «αναλογιζόμενη όχι τις επόμενες εκλογές αλλά την επόμενη γενιά»

Υπενθυμίζεται πως μετά την Ιστορία που, όπως ανακοίνωσε η υπ. Παιδείας Νίκη Κεραμέως, «δεν θα πρέπει να έχει κοινωνιολογικό χαρακτήρα, αλλά να ενισχύει την εθνική συνείδηση», σειρά παίρνει η διδασκαλία των θρησκευτικών που δεν πρέπει να έχει θεολογικό χαρακτήρα, αλλά «να επιδιώκει την ανάπτυξη της ορθόδοξης χριστιανικής συνείδησης». Ένα σχολείο δηλαδή εθνικιστικής και χριστιανικής κατήχησης, από άλλες εποχές, και μάλιστα με την «ευλογία» του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έκρινε «αντισυνταγματικές» (!) τις νομοθετικές ρυθμίσεις που είχαν γίνει επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ και υπουργίας Κώστα Γαβρόγλου, σχετικά με τη διδασκαλία των θρησκευτικών σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.

Απάντηση